Navigatie overslaan

Kindermishandeling

Kindermishandeling

Kindermishandeling verwijst naar elke vorm van mishandeling of verwaarlozing van een kind, waarbij het welzijn, de veiligheid of de ontwikkeling van het kind in gevaar komt. Het kan verschillende vormen aannemen en kan zowel fysieke als emotionele schade toebrengen. In de praktijk gaat het vaak om combinaties van geweld.

  • Lichamelijke mishandeling

    Wanneer tegen het kind lichamelijk geweld wordt gebruikt, zoals slaan, schoppen, knijpen, bijten, aan haren trekken of brandwonden toebrengen.

  • Emotionele mishandeling

    Deze vorm van mishandeling is minder zichtbaar, maar zeker niet minder ernstig. Bijvoorbeeld wanneer het kind regelmatig wordt uitgescholden, afgewezen of kritiek krijgt. Of het kind wordt opzettelijk bang gemaakt.

  • Verwaarlozing van het kind

    Wanneer het kind lange tijd te weinig of slechte verzorging krijgt. Zoals te weinig of onregelmatig eten en drinken. Of onvoldoende kleding in de winter of de kleding is altijd vies. Ook wanneer het kind geen medische zorg krijgt, is dat verwaarlozing. Een kind kan ook emotioneel verwaarloosd worden. Bijvoorbeeld wanneer het kind (vrijwel) geen positieve aandacht krijgt. Of wanneer de behoefte aan liefde, warmte en geborgenheid wordt genegeerd. Ook wanneer het kind getuige is van huiselijk geweld tussen de ouders, is dat emotionele verwaarlozing.

  • Seksueel misbruik

    Wanneer een kind seksuele handelingen moet ondergaan van een volwassene. Zoals aanraken, betasten, of dwingen tot seksuele activiteiten. Het kan ook gaan om toekijken bij seksuele handelingen of beelden. Bij seksueel misbruik is er altijd sprake van ongelijkwaardigheid. Ook afhankelijkheid en loyaliteit naar de pleger toe zijn belangrijke aspecten. Seksueel misbruik kan plaatsvinden tussen volwassene en een kind door bijvoorbeeld de vader, oom of tante. Maar ook tussen broers en zussen (sibling misbruik) en neefjes en nichtjes. Seksueel misbruik is heel ingrijpend voor het slachtoffer maar ook voor de pleger en het gezin. 

Hoe herken je kindermishandeling?

Het is lastig om kindermishandeling te herkennen. Kinderen laten vaak niet merken dat ze mishandeld worden en ieder kind reageert anders. Om een beter overzicht te krijgen van de situatie, helpt het om de signalen die je herkent op een rijtje te zetten, zodat je een totaalbeeld kunt vormen. Het is ook goed om te kijken naar de signalen bij de volwassene.

Wat kun je doen tegen kindermishandeling?

Kindermishandeling kan bij slachtoffers leiden tot ernstige verwondingen en zelfs de dood. Het remt de lichamelijke ontwikkeling van een kind en het schaadt de emotionele ontwikkeling. Dit kan op lange termijn leiden tot allerlei psychische problemen zoals depressie en angsten. Veel kinderen die in hun jeugd mishandeld zijn, krijgen op volwassen leeftijd problemen in hun relaties met andere mensen. 

Het is van groot belang dat iedere vorm van kindermishandeling zo snel mogelijk stopt.

  • Verzamel informatie en signalen

    Observeer het gedrag van het kind en de situatie zorgvuldig. Let op signalen of veranderingen in het gedrag die kunnen wijzen op mishandeling. Probeer concrete voorbeelden te verzamelen van wat je hebt gezien of gehoord. Kijk niet weg en vertrouw op je onderbuikgevoel als je twijfelt.

  • Praat met anderen

    Praat met anderen: een buurvrouw, leerkracht, familielid of andere ouders. Je bent vast niet de enige die het gezin kent en vast niet de enige die zich zorgen maakt. Misschien hoorde jij iets en heeft een ander iets gezien. In dat geval weet je samen meer over wat er aan de hand is. Daarom kun je met anderen praten. En als je je zorgen deelt, kun je ook samen nadenken over hoe je het kind kunt helpen.

  • Praat met het kind

    Praat met het kind. Als het kind kan praten en je een moment alleen kunt zijn met hem of haar, is een praatje maken een goed idee. Laat merken dat je geïnteresseerd bent in hoe het met het kind gaat. Zo weet het kind dat iemand hem of haar ziet en dat het niet alleen is. Gaat het gesprek goed? Dan stel je voorzichtig een open vraag over dat waar je je zorgen om maakt. Zo weet je meer over hoe het met het gezin gaat.

  • Praat met de volwassene

    De kans is groot dat je niet weet of er iets aan de hand is. Als je je er veilig bij voelt, kun je daarom de volwassene eens vragen hoe het eigenlijk gaat. Misschien is er niets aan de hand, of heeft het gezin een ander probleem. Je komt er pas achter als je het vraagt. Bovendien heeft bij kindermishandeling óók de volwassene hulp nodig. Misschien is er veel stress in het gezin. Of behandelt de volwassene het kind zo omdat hij of zij denkt dat dit normaal is.

  • Schakel professionele hulp in

    Is de situatie gevaarlijk? Of kom je er zelf niet uit of wil je met iemand praten omdat je bijvoorbeeld twijfelt of je het wel goed ziet? Of weet je niet hoe je iemand het beste kunt benaderen? Schakel dan professionele hulp in. Hieronder vind je organisaties die je verder kunnen helpen. 

Deze organisaties kunnen je verder helpen